Podivuhodný rypoš

23.4.2017
Citace:
T.J.Park et al., Fructose-driven glycolysis supports anoxia resistance in the naked mole-rat, Science  21 Apr 2017: Vol. 356, Issue 6335, pp. 307-311, DOI: 10.1126/science.aab3896
Zdroj
Rypoši lysí (Heterocephalus glaber)  na smínku Thomase Parka, University of Illinois.

Východoafrický hlodavec rypoš lysý (Heterocephalus glaber) přežije bez kyslíku 18 minut, což je pro savce neuvěřitelná doba. Při životě v podzemí jde o užitečnou dovednost. Thomas Park z University of Illinois a Gary Lewin z berlínského Max-Delbrück-Centrum für Molekulare Medizin (MDC) zavřeli rypoše a laboratorní myš do komory bez kyslíku. Myš zemřela do jedné minuty. Rypošovi klesla srdeční frekvence z 200 tepů za minutu na 50 a brzy ztratil vědomí. Nicméně po 18 minutách dušení se zotavil zcela bez problémů. Srdeční frekvence 200 tepů za minutu není u malého živočicha překvapující. Pro nás by byla smrtelná, ale čímž menší srdce tvor má, tím rychleji tepe. Rypošům v přežití napomáhá využití fruktózy pro získávání energie místo glukózy. Obejde tím začátek glykolýzy, procesu, kterým buňky získávají energii z glukózy. Prostřednictvím zpětné vazby ji nedostatek kyslíku zastaví. Fruktóza a enzym ketohexokináza, jejichž koncentrace v těle rypošů při nedostatku kyslíků narůstá, umožňují vstoupit do glykolýzy později a vyhnout se částečně vlivu nedostatku kyslíku.

Rypoš lysý, byť nepříliš hezký, je zajímavý tvoreček (viz obr., foto Thomas Park, University of Illinois). Jako jeden z malá savců žije ve velkých společenstvech, z nichž mají potomstvo jen nečetní. Hovoříme o eusociálním životu, který je rozšířen zejména u hmyzu (termiti, včely, mravenci). Životu pod zemí je dobře přizpůsoben. Nejen, že nemá chlupy, ale v jeho kůži nenajdeme ani receptory bolesti. Důsledkem pomalého metabolismu je dlouhověkost. Dožívá se až 30 let, co pro drobného hlodavce je věk přímo metuzalémský.

 
Odeslat komentář k článku "Podivuhodný rypoš "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Podivuhodný rypoš " e-mailem

Diskuse/Aktualizace